Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Επιστροφή των επιχειρήσεων στην κερδοφορία

Τα θετικά της εισόδου του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες αγορές, είσοδος που θα υλοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου, καταγράφει η Citi σε χθεσινή έκθεσή της. Ο οίκος σημειώνει την αύξηση εισροών στο Χ.Α. από την εξέλιξη αυτή.

Σημαντικά οφέλη από την μετάταξη του χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες αγορές κατά MSCI, η οποία θα υλοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου βλέπει σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε χθες η Citi.

Η Citi μιλά για εισροή κεφαλαίων εξ αυτού του λόγου της τάξης των 2,1 δισ. δολαρίων Ο διεθνής οίκος που καλύπτει 11 ελληνικές μετοχές εκτός της Coca-Cola κάνει επίσης την πρόβλεψη πως τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών εκτός τραπεζών θα παρουσιάσουν άνοδο της τάξης του 31% το 2014 σε σχέση με το 2013.

Αναφερόμενη στη βαρύτητα της ελληνικής αγοράς η Citi εκτιμά πως αυτή διαμορφώνεται σε 26 μονάδες βάσης στον δείκτη MSCI Emerging Markets έναντι βαρύτητας 1,4 μονάδες βάσης στον MSCI World και τοιουτοτρόπως η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 18η θέση μπροστά από την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Αίγυπτο στους συγκεκριμένους δείκτες.

Η αύξηση βαρύτητας σε επίπεδο κεφαλαίων μεταφράζεται σε 516 εκατ. δολάρια τα οποία αυτόματα επενδύονται στις ελληνικές μετοχές -από funds που τοποθετούνται αποκλειστικά και μόνον από το πως κινούνται οι δείκτες MSCI- και 1,6 δισ. δολάρια κεφάλαια από ενεργητικούς επενδυτές. Και η Citi βλέπει με κάποιο τρόπο τον κύκλο της ύφεσης να κλείνει.

Επιβράδυνση
Ο διεθνής οίκος μιλάει στην έκθεσή του για την επιβράδυνση στη μείωση εσόδων των ελληνικών εταιρειών και τονίζει στην τρέχουσα χρήση θα καταγραφεί το κατώτερο επίπεδο στην εταιρική κερδοφορία. Ειδικότερα, εξαιρουμένων των τραπεζών, προβλέπει μείωση κερδών 3% το 2013 με δυναμική ανάκαμψη 31% το 2014 και αύξηση 37% εξαιρούμενου και του ΟΠΑΠ.

Την προτίμησή της στις μετοχές του ΟΤΕ και της ΔΕΗ καταθέτει η Citi, εν όψει και της εισόδου της Ελλάδας στον δείκτη αναδυόμενων αγορών της MSCI τον επόμενο μήνα.

Οσον αφορά την κερδοφορία των εισηγμένων, ο οίκος συγκρίνει το 2007 με το 2012. Από τη σύγκριση διαπιστώνεται πως πέντε είναι οι εισηγμένες οι οποίες παρουσίασαν άνοδο. Αυτές αφορούν τις ΜΕΤΚΑ κατά 91%, ο ΟΛΘ με 33% τα Folli Follie και Jumbo με 27% και η ΕΥΔΑΠ με 8%. Εξαιρουμένων των τραπεζών τα κέρδη στην πενταετία αυτή μειώθηκαν κατά 54% από τα 3,8 δις. ευρώ στα 1,8 δις. ευρώ. Επίσης για το 2013 προβλέπεται όσον αφορά τις υπό παρακολούθηση εταιρείες κέρδη 900 εκατ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ το 2007 (εκτός τραπεζών), ενώ τα κέρδη θα ανέλθουν στα 1,18 δισ. ευρώ για το 2014.

Ο οίκος πάντως αναφέρει πως ο κίνδυνος η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ παραμένει υπαρκτός, αλλά δεν αποτελεί βασικό σενάριο. Υπογραμμίζει ότι η επιλογή μετοχών είναι εξαιρετικά σημαντική ιδιαίτερα λόγω του αβέβαιου περιβάλλοντος και του ισχυρού ράλι που έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Ετσι η Citi προτιμά μετοχές που έδειξαν ικανότητα λειτουργικής και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης μέσα στην κρίση και θα βοηθηθούν στην φάση σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας. Τονίζει τις περιπτώσεις της ΔΕΗ (τιμή-στόχος στα 9,5 ευρώ) και του ΟΤΕ (στόχος στα 9 ευρώ) που ταιριάζουν στα παραπάνω κριτήρια και διαμορφώνουν προστιθέμενη αξία.

Αναφερόμενη στην ελληνική οικονομία η Citi βλέπει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας μετά από έξι χρόνια συρρίκνωσης πλέον του 20% του ΑΕΠ της χώρας. Θεωρεί ότι πολλές εταιρείες βγαίνουν πιό δυνατές καθώς έχουν επιτύχει μείωση κόστους, πώληση περιουσιακών στοιχείων και απομόχλευση, ενώ επισημαίνει πως οι ιδιωτικοποιήσεις θα προσφέρουν σε διεθνή χαρτοφυλάκια την ευκαιρία να επωφεληθούν από την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και τομέων.

Previous Μια μοναδική έκθεση για τον πιο νόστιμο κλάδο της ελληνικής οικονομίας
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας